Wandelvakantie Oostenrijk

Een overzicht van de leukste wandeltips voor bergwandelen tijdens je wandelvakantie Oostenrijk. Tijdens de afgelopen 10 jaar hebben we onderstaande wandelingen zelf gedaan. De mooiste bergwandelingen vind je hier samengevat. Uiteraard is het mogelijk om in de directe omgeving van deze gebieden nog meer fantastische wandelingen te plannen. Boek een vakantiewoning in de Alpen, een appartement of een hotel in Oostenrijk in de buurt en geniet van deze prachtige wandelingen in Oostenrijk.

Benodigdheden: rugzak

Een van de belangrijkste benodigdheden tijdens je wandelvakantie Oostenrijk is een bergrugzak van goede kwaliteit. In outdoorwinkels is een groot assortiment aan kleding en uitrusting voor bergwandelen te koop. Belangrijk om je goed te oriënteren. Kies voor bergrugzakken bijvoorbeeld voor het merk Deuter: goede kwaliteit en het juiste model houdt je rug vrij van zweet. Kies een rugzak die past bij het gebruik. Neem voor dagwandelingen een lichte rugzak van 20 tot 30 liter. Als je meerdere dagen gaat wandelen, bijvoorbeeld tijdens een huttentocht, neem dan 40 tot 70 liter (afhankelijk van de duur van je tocht).

Bergwandelen rugzak

Wandelvakantie Oostenrijk, tip 1a

De Elfer, Stubaital, Tirol

Vanuit Neustift in het Stubaital gaat een kabelbaan omhoog naar de prachtige bergen. Neustift ligt in de provincie Tirol. De hoogste top van deze bergen is de Elferspitze, ook wel de Elfer genoemd. Een groot wandelgebied ligt voor je. De tocht naar de Elfer staat garant voor prachtige uitzichten en het wandelpad loopt tussen gigantische rotspieken. Aan het einde van de tocht wordt het pad steil en rotsachtig. Een mooie ervaring voor ervaren wandelaars! Voor kinderen en personen die minder energiek zijn kan het een te intensieve tocht zijn. Houd rekening met de lengte van de tocht en zorg ervoor dat je voldoende water meeneemt.

Hoogteverschil: 715m

Duur: 2-2,5h

bergwandelen-oostenrijk-elfer-aanwijzen
bergwandelen-oostenrijk-elfer-uitzicht
bergwandelen-oostenrijk-elfer-dal

Wandeltip 1b

Serles, Stubaital, Tirol

Serles; een dominante bergtop van 2700 meter die al vanaf Innsbruck te zien is. Wie wil deze nu niet beklimmen? Het uitzicht is dan ook gigantisch; het hele dal is te overzien. Vanaf Mieters kun je met de Serlesbahnen omhoog, vanaf daar ga je via het klooster Maria Waldrast en de Serlesjochl (2384 m) omhoog naar Serles. Na de Serlesjochl wordt het pad steiler en kom je een korte ladder en een met staalkabels gezekerd pad tegen. Een prachtige wandelroute maar zeker het laatste stukje kan een grote uitdaging zijn!

Hoogteverschil: 1314m

Duur: 4-4,5h

bergwandelen-oostenrijk-serles-bordjes
bergwandelen-oostenrijk-serles-uitzicht

Wandelvakantie Oostenrijk, tip 2

Berliner Hütte (2042 m), Zillertal, Tirol

De Berliner Hütte ligt prachtig in de Alpen. Het is de grootste hut in zijn soort in de Zillertaler Alpen in Tirol. Met meer dan 180 slaapplekken behoort het tot de categorie 1. Het is tevens het oudste en beroemdste toevluchtsoord van de Zilltertaler Alpen.

Wandelen vanaf het dal naar de Berliner Hütte? Het beginpunt is bij Gasthof Breitlahner (betaald parkeren). Een gelijkmatig stijgende, goed onderhouden wandelweg loopt langs een levendige bergbeek in een prachtig groen dal. Het laatste stuk, vanaf Alpenrose, is er een bergpad met brede, platte stenen, dat voor de minder geoefende en kleine lopers een uitdaging kan zijn. Het uitzicht vanaf de Berliner Hütte op de omliggende omgeving is spectaculair. Een wandelvakantie Oostenrijk is zeker de moeite waard.

Hoogteverschil: 810m

Duur: 5h

Omgeving Berliner Hütte

In de omgeving van de Berliner Hütte zijn diverse mooie bergwandelingen te ondernemen. Binnen enkele uren sta je op meer dan 3000 meter boven zeeniveau. De volgende punten zijn vanuit de hut goed bereikbaar:

  • Zsigmondyspitze (3089 m), in 3,5 uur wandelen
  • Schönbichler Horn (3133  m), in 4 uur wandelen
  • De 3e Hornspitze , ook wel bekend als “top Berlin” (3253  m), in 4 uur
  • De hoogst haalbare toppen vanuit de Berliner Hutte zijn de punten Turner Kamp (3418  m) en Klein (3405  m) en Groot-Möseler (3480  m). Deze wandelingen duren 6 tot 7 uur
bergwandelen-oostenrijk-berliner-hutte-dal
bergwandelen-oostenrijk-berliner-uitzicht
bergwandelen-oostenrijk-berliner-hutte

Wandelvakantie Oostenrijk, tip 3

Schareck/Molltaler gletsjer in Karinthië

Bij Heiligenblut gaat een kabelbaan naar boven naar de Molltaler gletsjer. Hoe hoger je gaat, hoe meer uitzicht over de prachtige omgeving. Boven aangekomen is er zelfs voor de kleintjes een kleine rondwandeling te maken om in de sneeuw van het uitzicht te genieten. Ook in de zomer is hier een skigebied, waar veel sporters gebruik van maken. Het bergstation is op 2800 meter hoogte. Voor de fanatieke wandelaars is het mogelijk boven de 3100 meter te komen. Er is geen officiële route, maar met de juiste uitrusting (minimaal wandelstokken) is de top van de Schareck goed te bereiken.

Hoogteverschil: 300m

Duur: 1,5h

bergwandelen-oostenrijk-molltaler-bord
bergwandelen-oostenrijk-molltaler-dal
bergwandelen oostenrijk molltaler gletsjer

Wandelvakantie Oostenrijk, tip 4a

5 Gipfeltour Rauris, Salzburgerland

Echt iets voor klimmers is de 5-toppen wandeling. Het beginpunt is bij Gasthof Sportalm in Rauris. Na de klim naar de Penninghofalm bereik je de 2.039m hoge Rosskopf, waar de eigenlijke wandelroute begint. De bloeiende berg bloemen en het ongerepte landschap , waarvan je waarschijnlijk nauwelijks genoeg kunt krijgen, laat je de enige inspanning vergeten. Hierna kom je aan op de 2.224m hoge Baukogel, op de top is het heerlijk vertoeven met een prachtig uitzicht. Over de 2.252m hoge Hirschkopf leidt een brede kam verder naar 2.210m hoge Reissrachkopf. Tenslotte is er de 2.194m hoge Schwarswand. De afdaling neemt je mee door de alm terug naar het Raurisertal, die je de hele wandeltijd in hebt gekeken. Een andere manier voor de terugweg is gebruik te maken van de Rauriser hochalmbahn. Een wandelvakantie Oostenrijk op z’n best.

Hoogteverschil: 1200m

Duur: 6h (totale route)

bergwandelen-oostenrijk-5-gipfel
bergwandelen-oostenrijk-bord-5-gipfel

Zoek een vakantiehuis in de Alpen voor je wandelvakantie Oostenrijk

Ga naar het overzicht met aanbieders

Wandeltip 4b

Raurisertal Niedersachsenhaus, Salzburgerland

De wandeling naar het Niedersachsenhaus start bij de parkeerplaats Lenzanger. Vanaf deze parkeerplaats loop je in 20 minuten naar het Ammererhof. Een relatief gemakkelijk pad leidt je langs de Erlehenalm in ongeveer een uur naar een kruispunt. Dit pad is genummerd met het getal 119. Vanaf daar loop je via weg nr. 111 naar de Riffelscharte. Vlak voor deze bergrug kom je langs een steil gedeelte. Op de punt aangekomen ben je bij het Niedersachsenhaus op 2472 meter hoogte. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het Raurisdal en het Gasteinderdal. Een wandelvakantie Oostenrijk is prachtig!

Hoogteverschil: 900 meter

Tijd: 3h